54c207e8-9c34-49f0-bef2-20d3b0765237-kad-maknu-duseke-stave-sto-718x446

Ogromna sirotinja u 20 kvadrata njihovog “doma” u Kozarcu

U zaseoku Brđani, u Kozarcu kod Prijedora, u kući od samo 20 kvadrata živi sedam Hodžića, supružnici Hamed (52) i Mersiha (42) i njihovo petoro djece, najstariji Mustafa (11), potom Subha (8), Selim (6), Selma (4) i Sabina stara samo dvije godine.

Tih 20 kvadrata su i dnevna i spavaća soba i mjesto gdje djeca uče i jedu… Noću se cijeli prostor pretvara u spavaonicu u koju se iz zidanog podruma, koji se nalazi u neposrednoj blizini onog što se zove Hodžića kuća, unose dušeci. Unošenje i potom vraćanje dušeka ponavlja se svako veče i svako jutro.

– Drugačije ne može. Da nije dušeka ne bi imali na čemu spavati – objašnjava glava kuće Hamed i na pitanje od čega žive odgovara kratko „od dječijeg doplatka i dodatka koji prima Mustafa, inače dijete s posebnim potrebama.“ Sve zajedno u jednostavnoj sirotinjskoj računici iznosi oko 230 maraka. Premalo za život, a kamoli za san o novoj kući.

Zato su Dino i Bahrija Hodžić pokrenuli akciju da se njihovim prezimenjacima pomogne. Da im se na temeljima zidanog podruma izgradi sprat i potkrovlje. Akciju su u startu, u  jednom od svojih humanih „uspona“, zdušno podržali planinari „Mrakovice“ iz Kozarca kod Prijedora koji su tokom nedavnog druženja prikupili preko 1220 maraka.

– Planinari su se prvi odazvali, no vjerujem da još ima dobrih ljudi koji žele da pomognu ovoj porodici da žive kao ljudi. Pomoć je i samo jedna marka, a ko ne može ni tu jednu marku odvojiti može im pokloniti komad suđa, nešto odjeće, obuću za djecu… Mislim da u kući nema ni jednog harnog tanjira, ni čitave čaše. Njima zaista sve treba, jer nemaju baš ništa. Posebno mi je žao djece. Zaslužuju bolje – kaže Bahrija.

Oni koji žele da pomognu ovoj porodici mogu pozvati Bahriju Hodžića na broj telefona 065 297 491ili sredstva uplatiti na račun otvoren kod NLB Razvojne banke, IBAN : BA 395 6200 7812388 9056.

Izvor: avaz.ba